Производство
ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД е национален лидер в производството на натурални плодови дестилати и ракии. Троянската сливова е най-силната българска марка. Съхранявайки традицията, дружеството запази доминантната позиция на сливовия дестилат, който е над 90% от общото производство.
Фирма ВИНПРОМ – ТРОЯН произвежда плодови ракии с традиция от 1948. Най-известни сме със сливовата ракия. Освен това произвеждаме и други плодови ракии – кайсиева, дюлева, крушова, ябълкова, черешова, вишнева, мирабела.
Всяка година фирмата изкупува български плодове като в нашето производство влизат между 3.000 – 6.000 тона плодове.
Плодовете след приемане, минават през процес на ферментация и дестилация. Произвеждаме сливов дестилат, кайсиев дестилат, крушов дестилат, ябълков дестилат, дюлев дестилат, черешов дестилат, вишнев дестилат, черешов дестилат.
Най-голямата част от произведения дестилат разреждаме на по-нисък градус (ракия) и го пълним в дъбови бъчви.
След отлежаване изваждаме ракията и така се ражда финаления продукт.
Целият процес на производство е целогодишно достъпен за всеки, редовно всяка събота от 15:00ч. провеждаме Тур с дегустация
Прием на плодове
Приема на плодове осъществяваме в приемните вани. Имаме налични две приемни вани – една за костилкови плодове и една за семкови плодове. Ваната за костилкови плодове отделя костилки още при самия прием на плодове.
След приема плодовата каша се транспортира с помпа във ферментаторита, където протича ферментация.
Ферментация
Алкохолната ферментация е процес, при който се разграждат захарите до етилов алкохол и въглероден диоксид.
Този процес протича във ферментатори. Всички костилкови плодове при нас ферментират без присъствие на костилка. Контролираме процеса на ферментация и ако се наложи охлаждаме ферметационните съдове.
В дружество „ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД ферментацията е естествена, в плодовата каша не се добавят никакви допълнителни вещества и не се ограничава достъпът на кислород.
По време на ферментацията с помощта на лабораторни анализи периодично се следи дали процесът е приключил. Когато се установи, че в кашата не са останали захари и всички са се преобразували на алкохол (етанол), кашата е готова за следващия важен производствен процес – дестилацията.
Дестилация
Дестилацията е процес на разделяне (сепарация) на течна смес на съставните й части, при който се използват разликите в температурите на кипене. При дестилацията сместа от вода и алкохол се загрява до точката на кипене и частично се изпарява, парата се отделя от течността и кондензира. Основните елементи на ферментиралата каша – вода и алкохол, имат различни точки на кипене (различна летливост): Точката на кипене на етанола е 78,38°C, а на водата – 100 °C. Дестилацията има за цел да отдели летливитe, т.е. бързокипящите – вода, етанол, метанол, етилацетат, оцетна киселина, висши алкохоли, ацеталалдехид, естери и др., от нелетливите елементи – твърди или разтворени части от плодовете, соли, киселини.
Производството на алкохол строго се следи от митницата, затова след изтичането от колоната дестилатът преминава през пломбиран от митницата разходомер, който отчита точно произведените литри и алкохолното им съдържание. След това дестилатите се изпомпват в резервоари за складиране.
Съхранение на дестилати
След производството всички дестилати се оставят за известно време (4-6 месеца) да престоят. Това се налага за хармонизиране на вкуса и аромата, за да „омекнат”. Дестилатите престояват във вътрешните резервоари, които специално с тази цел са облицовани с неръждаема стомана.
Отлежаване
Отлежаването протича в бъчви, който се намират в склад за стареене. Разположен е наполовина под земята с цел да се избегнат или поне да се намалят големите температурни колебания през годината. За стареене на ракията използваме само дъбови бъчви, произведени от Български дъб. Ракия в бъчви никога не се допълва. Преди бутилиране готовата ракия се оценява чрез химичен и органолептичен анализ и се утвърждава от дегустационната комисия на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД.
Бутилиране
В момента „ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД използва два основни вида бутилки. Бутилка с обем 0,7 л и се използва за най-продаваните продукти – серията ракии, която включва 5 продукта (сливова, кайсиева, черешова, ябълкова и крушова ракия) и за тригодишната Отлежала сливова ракия. Другата основна бутилка е т.нар. „будилник” – тя е фирмена бутилка на чешкото дружество майка „РУДОЛФ ЙЕЛИНЕК” АД, която се използва само за най-висококачествените плодови дестилати. Тази бутилка „ВИНПРОМ – ТРОЯН” АД използва за Стара сливова ракия, Селекция кайсиева, Селекция крушова ракия Williams, Селекция дюлева ракия и други.
Защитено географско указание
ВИНПРОМ – ТРОЯН произвежда Троянска сливова ракия по традиционен начин от повече от 75 г. Именно за да запазим история и традиция, това беше причина за регистрация на този изключителен продукт в Европейски съюз. Продукт „Троянска сливова ракия“ е защитен в ЕУ със Защитено географско указание
Кошер производство
История на наша сестринска фирма Рудолф Йелинек е тясно свързана с производство на кошер продукти, които имат религиозно значение за еврейската общност из цял свят. По тази линия и ВИНПРОМ – ТРОЯН произвежда продукти при спазване на строги кошер правила за производство. Освен това сме изключителни вносители на марка Рудолф Йелинек в България включително техните кошер продукти.
Всяка година сме проверявани от представители на кошер организация която после ни сертифицира за кошер производство.